Минути преди планирания старт на ракетата “GSLV Mk-III, индийската космическа

...
 
Минути преди планирания старт на ракетата “GSLV Mk-III, индийската космическа
Коментари Харесай

Повредени батерии и теч на гориво отложиха изстрелването на Чандраян 2 към Луната

 

Минути преди планувания старт на ракетата “GSLV Mk-III ”, индийската галактическа организация приключи подготовката за полета, цитирайки механически проблем. Според локалните медии проблемът се състои в това, че батериите на криогенната степен не са се заредили. Установен също по този начин бил и нежелателен горивен теч. 

Новата дата за изстрелване ще бъде оповестена в близко бъдеще. 

Днес, когато честваме половин век от първото стъпване на човешки крайник на Луната, наред са индийците. В ход е подготовката за амбициозната задача “Чандраян 2 ”, която, в случай че е сполучлива, ще трансформира Индия в едвам четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, постигнала меко кацане върху лунната повърхнина.

Днес индийската галактическа организация ISRO оповести, че е почнало пълненето с гориво на ракетата “GSLV Mk-III ”, която ще изстреля “Чандраян 2 ” през идната нощ, на 15-ти юли в 00:21 ч. българско време. Това е най-мощната ракета, с която Индия разполага през днешния ден. Тя е в положение да извежда в орбита към 8 000 кг потребен товар. “Чандраян 2 ” е първата сериозна научна задача, назначена да лети с “GSLV Mk-III ”, а в бъдеще ракетата ще изведе в космоса и първите индийски пилотирани галактически кораби.

На фотографията: луноходът “Прагиян ”, прикачен към спускаемия уред “Викрам ”. Photo credit: ISRO

В случай че през идната нощ “Чандраян 2 ” излети по проект и всичко мине сполучливо, кацането на Луната е планувано за 6-ти септември. Ракетата-носител няма да изведе задачата на директна траектория към естествения ни сателит, а в околоземна орбита с параметри 170 на 40 400 километра. Автоматичната междупланетна станция ще употребява личните си мотори, с цел да повдига параметрите на тази орбита и да се насочи към Луната.

“Чандраян 2 ” се състои от три съставния елемент: орбитален уред (оборудван с осем научни инструмента), спускаем уред (оборудван с четири научни инструмента) и луноход (оборудван с два научни инструмента). За разлика от миналата задача “Чандраян 1 ”, която хвърча през 2008 година и която имаше задгранични научни принадлежности (включително българския RADOM-7), интернационалното присъединяване на “Чандраян 2 ” е мощно лимитирано. Американски ретрорефлектор, инсталиран към спускаемия уред, съставлява единственият задграничен уред.

Първоначално не се планираше да е по този начин – Индия разработваше задачата си взаимно с Русия, само че безкрайните отлагания в съветския ракетно-космически бранш докара до това индийците да се оттеглен от съветското съдействие и да продължат да създават “Чандраян 2 ” сами. Това евентуално се оказа умно решение – съветските спускаеми апарати към момента не са подготвени за полет. Ако Русия продължаваше да е виновна за градежа на спускаемия уред на “Чандраян 2 ”, задачата още нямаше да е достигнала стартовата площадка. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР